FANDOM


Електронната поща (англ.e-mail или email) е начин за създаване, съхраняване, изпращане, приемане и препращане на съобщения посредством електронни комуникационни системи. Терминът се отнася за всички „публични“ интернет e-mail системи базирани на протокола SMTP, така и за „частните“ интранет системи, които доста често използват интернет протоколи за вътрешните си e-mail услуги.

Произход на електронната пощаРедактиране

Електронната поща е предшественик на Интернет. През 1965 год. тя бива създадена първоначално като начин, множество потребители да комуникират един с друг влизайки едновременно в един компютър и записвайки съобщения на диск, като имат възможността да ги четат. Скоро ел.поща се развива и позволява съобщенията да се пренасят на различни компютри чрез създадена между тях мрежа.

Родоначалника на Интернет - ARPANET изиграва огромна роля в подкрепа на развитието на ел.поща. През 1969 се въвежда знака @ , за да се отдели името на потребителя от името на компютъра в адреса на ел.поща. През тези години тя набира популярност и се превръща в най-значителната част на ARPANET. • Имейлът (съкратено от електронна поща – electronic mail) е бърз и удобен начин за комуникация с други хора.Електронната поща е явление, което навлиза все повече в ежедневието ни и започва да придобива все по-голямо значение за нас. Животът в напрегната среда, където времето е дефицитно, означава по-малко контакти. Това би могло да бъде много неприятно дори и да не става дума за делови партньори, а просто за познати, с които искате да размените по няколко думи. И ако нямате възможност да се видите или да се свържете по телефона с тях, какво ви остава? Разбира се, електронната поща. Не ви е необходимо нищо повече от един компютър и достъп до интернет.

Основно предимство на този вид услуга е, че посредством нея много по-лесно се поддържат контакти в други населени места и държави, както и че писмата пристигат доста по-бързо. Освен това някои електронни пощи осигуряват и възможност за гласови съобщения.

С оглед на казаното дотук, не е никак учудващо, че все повече хора се ориентират към използването на електронна поща. Още повече много сайтове я предлагат като безплатна услуга. Можете да използвате имейл, за да:

• Изпращате и получавате текстови съобщения. Можете да изпратите имейл на всеки, който има имейл адрес. Съобщенията пристигат във входящата кутия за електронна поща на получателя за секунди или минути – независимо дали се намира в съседната сграда или на другия край на света.

Електронната поща е двупосочна. Можете да получавате съобщения от всеки, който знае вашия имейл адрес, а след като ги прочетете, да им отговаряте.

• Изпращате и получавате файлове. Освен текст, можете да изпращате с имейлите почти всякакви видове файлове, включително документи, картини и музика. Файл, изпратен в имейл съобщение, са нарича прикачен файл.

• Изпращате съобщения до група хора. Можете да изпратите едно имейл съобщение едновременно до много хора. Получателите могат да отговарят на цялата група, което позволява групови обсъждания.

• Препращате съобщения. Когато получите имейл, можете да го препратите на друг, без да му отговаряте.


Едно от предимствата на електронната поща пред телефона или обикновената поща е нейното удобство: Можете да изпращате съобщения по всяко време на деня и нощта. Ако получателите не са пред своите компютри и онлайн (свързани с Интернет), когато изпращате съобщението, те ще го намерят следващия път, когато проверяват пощата си. Ако са онлайн, можете да получите отговор след минути.

Освен това електронната поща е безплатна. За разлика от изпращането на обикновените писма, не са нужни марки и такси, независимо къде живее получателят. Единствените разходи са тези, които плащате за връзката с Интернет.

Какво ми е нужно, преди да мога да изпращам електронна поща? За да изпращате електронна поща, са ви нужни три неща:

• Връзка с Интернет. За да свържете компютъра си с Интернет, трябва първо да се абонирате при Интернет доставчик. Той ви предоставя връзка с Интернет, обикновено срещу месечна такса. Освен това имате нужда от модем. Вж. Какво ми трябва за връзка с Интернет?

• Програма за електронна поща или уеб базирана услуга. Можете да използвате програмата за електронна поща Windows Mail, включена в Windows. Можете да използвате и други програми, след като ги инсталирате на вашия компютър.

Ако предпочитате, можете вместо това да се абонирате за безплатни уеб-базирани имейл услуги като Gmail, MSN Hotmail или Yahoo! Mail. Тези услуги ви позволяват да проверявате вашата електронна поща с уеб браузър от всеки компютър, свързан с Интернет.

• Имейл адрес. Вие получавате имейл адрес от вашия Интернет доставчик или от уеб-базираната имейл услуга, когато се абонирате. Имейл адресът се състои от потребителско име (избран от вас псевдоним, който не е задължително да бъде истинското ви име), знакът @ и името на вашия Интернет доставчик или доставчика на уеб-базирана електронна поща, например ime@example.com

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.