FANDOM


Лого Интернет общество

Лого на Интернет общество - България

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Интернет общество - България е сдружение за защита на обществения интерес на Интернет-потребителите.


История Редактиране

Регистрирано е по ЗЛС и основано на 4 декември 1995 г. в София. През 2001 г., съгласно новия Закон за юридическите лица с нестопанска цел, "Интернет общество - България" се пререгистрира като сдружение в обществена полза. Това позволява на сдружението да защитава обществения интерес на Интернет-потребителите, за разлика от други сдружения, които съгласно закона са се определили в частна полза (такова напр. е асоциацията на част от компютърните търговци - бАИТ).


"Интернет общество - България" взима активна част в популяризирането на Интернет в страната чрез публикации в средствата за масова информация, експертни мнения, становища, проекти и др.п.Шаблон:Факт [1]


Основателите му са и сред пионерите на Интернет в България - Димитър Ганчев, Димитър Киров и Вени Марковски.


Организацията стана известна след като през 1999 г. заведе и спечели делото срещу заповедта на председателя на Комитета по пощи и далекосъобщения, с която се налагаше лицензионен режим за Интернет-доставчиците в България.


През 2001-2004 г. експерти от "Интернет общество - България" помогнахаШаблон:Факт [2] [3] за редица промени в българското законодателство[4], които доведоха до появата на масов достъп до Интернет, алтернативни услуги за гласова телефония (Законът за далекосъобщенията бе променен през 2001 г. след намесата на организацията в последните дни на 38-ото НС и позволи легалната поява на VoIP - гласова телефония чрез Интернет. За справка: Петър Рендов, член на КРС; Никола Николов - бивш председател на икономическата комисия на НС, Иван Н. Иванов - нар.представител), огромно количество уеб-съдържание.


Членове Редактиране

Сред членовете на "Интернет общество - България" са президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, предишният президент Петър Стоянов, бившият премиер Иван Костов, шефът на Държавната ИТ-агенция Пламен Вачков, министри (напр. Румен Овчаров, депутати (напр. Михаил Миков и Николай Камов (БСП), Иван Н. Иванов, Димитър Абаджиев и Екатерина Михайлова (ДСБ), Любен Дилов-син (ОДС), ИТ-специалисти, много общественици, стотици потребители.


Текуща дейност Редактиране

През първите години на XXI век, "Интернет общество" започна да се занимава с проекти в областта на използване на свободен софтуер и софтуер с отворен код, като през 2005 г. професионалистите от организацията работиха над два проекта, финансирани от ПРООН, още два, финасирани по 6-а Рамкова програма на ЕС, както и редица други проекти, свързани с популяризирането на Интернет-услугите в България и Югоизточна Европа.


През 2005 г. Интернет общество стартира и официалния проект "Криейтив комънс" за България - част от лицензите на Криейтив комънс се използват и от Уикипедиа.


Организацията работи и по проекта за управление на Интернет-ресурстите.


Координати за връзка: София 1000, ул. "Цар Иван Шишман" 31, тел. (02) 401-8009


СъмненияРедактиране

При все, че „Интернет общество - България“ е регистрирано като сдружение в обществена полза, то може би развива стопанска дейност, видно от страницата за анти-спам филтър на сайта му, в която до скоро пишеше „През нашата система преминава единствено поща от или за наши клиенти.“ Няма сведения каква е стопанската дейност, има ли действително клиенти и дали наличието им е в резултат от стопанска дейност. От друга страна, Законът за юридическите лица с нестопанска цел не забранява извършването на стопанска дейност от сдружения, регистрирани по него. Твърди се, че някои адреси са добавени лично от Вени Марковски в тази база данни.


Външни връзкиРедактиране