FANDOM


Google AdSense е програма за реклама, с която уебмастери могат да печелят лесно пари като я сложат на страницата си.

Google AdSense е напълно безплатна! Вие не трябва да плащате никакви такси или каквото и да било! За минимално време и усилия можете да вградите рекламни полета във вашия сайт като рекламата се показва под формата на блог и пасва винаги на съдържанието нa страницата Ви.


Keywords от вашата страница се подбират от Google и по този начин се показват реклами, пасващи по съдържание на вашата страница. Ако не сте доволни с показваните реклами, можете с един филтър да изключите конкурентните обяви.


Обявите в Google AdSense се взимат от рекламодатели чрез Google AdWords-програмата. AdSense е така да се каже половинката на AdWords.


Съвети и триковeРедактиране

Разделила съм „Съвети и трикове“ на две различни категории. От една страна „15 направи на всяка цена“ - как да направим всичко правилно. И от друга страна „7 не прави“, там съм събрала за Вас информации, какво на всяка цена трябва да не бъде правено при свързването на AdSense, за да не бъдете веднага отхвърлени.

15 съвета за свързване на Google AdSense- рекламиРедактиране

Трябва да имате уебстраница с полезни и позволени за малолетни съдържания, които да са от интерес за интернет потребителя. Преди да може да използвате AdSense-програмата, вашата страница ще бъде проверена от Google дали отговаря на изискванията и ако отговаря ще може да използвате програмата. Регистрирайте се с най-атрактивната Ви страница като главна страница при Google AdSense. Други страници може да допълните по-късно без проблемно към вашиа акаунт, при условие, че отговаряте на правните изисквания.

При Google AdSense може да избирате от голям брой вече подготвени модели за показване на рекламата. Също така можете да си съставите до сто собствени модела. Не е само смислено, а дори желателно да напаснете цветово рекламите на вашия сайт.

При рекламите може да избирате между текст или банер реклама, но опита показва, че с текстови реклами се печелят повече пари. Тези реклами се ценят повече от потребителите и на тях се гледа като на смислено допълнение към текста и върху тях се клика повече. На банерите - поради честата им срещаност в интернет се гледа като на досадна реклама и върху нея се клика рядко.

До така наречените „нормални“ Google-реклами, Google дава на разположение и така наречените реклами-линкове. Това са от Google разследвани, релевантни тематични линкове, пасващи към съответната тема на вашата страница, като се има предвид, че всеки рекламен линк води до 10 тематично базиращи директни линка. Това е една смислена свръзка, тъй като посетителя на страницата намира обширни информации към съдържанието на страницата в нагледна форма. Изпозвайте също и тези рекламни линкове, с цел повишаване на печалбата. Особено подходящи за Google AdSense са уебстраници с много текстово съдържание на специална тематика. С една такава уебстраница правите за Google възмозно да намира лесно пасващи реклами към вашето съдързание.

Качеството на вашиа контент играе голяма роля. Контента трябва да е възмозно най-подробен и преди всичко от интерес за посетителите на страницата. Един посетител, който цени вашата страница заради съдържанието и, ще асоцийра и показаните качествени реклами. А това отново ще спомогне за покачването на кликовете.

Внимавайте за важните ключови думи (keywords), които вашият текст трябва по възмозност още в началото да съдърза. Под важни ключови думи (keywords) трябва да се разбира думи или комбинация от тях, които потребители биха нормално използвали при търсене в търсачките. Всъщност точно по този начин се намира и вашата страница. Изборът на правилни ключови думи (keywords) е решаващ за вашиа успех при Google AdSense, тъй като само с тях Google има възмозността да намери и имплементира правилните реклами, върху които ще се кликва.

Вашите потребители ще кликват най-вероятно на реклами, които наистина пасват към съдържанието на страницата. И само тогава една обява е ценно допълнение към предложенията на сайта. В това отношение не ви носи нищо да слагате неправилни ключови думи (keywords) във вашата страница, когато нямате правилния контент. Направете си по-добре една нова страница с подходящо съдържание, когато искате да показвате реклами към точно определени теми, различаващи се от досегашния контент на страницата Ви.

Оптимирайте вашите страници за търсачките! По този начин ще получите повече трафик. От една страна ще получите повече посетители и с това повече потенциални Google AdSense klicker-и на AdSense-реклами. От друга страна по този начин достигате с показаните Google AdSense-реклами също и групата потребители, които съзнателно ще кликнат, тъй като един потребител, който идва от търсачка при Вас, е търсил конкретна информация, която предлагате. Че тази група от потребители ще се заинтересува и от AdSense-рекламите е просто ясно!

Покажете Google AdSense-рекламите най-добре там, където има най-много смисъл, т.е. след края на абзац, в края на текст или отстрани паралелно на текста. Посетителят на страницата няма само да приеме, а дори желае на тези места да има реклама, тъй като има възмозността да си извика допълнителна информация.

Не показвайте реклами на конкуренцията! Google AdSense Ви предоставя на разположение един филтър за премахване на конкурентните реклами. С този филтър можете по елементарен начин да предодвратите на вашата страница да се появяват реклами на ваши конкуренти. Използвайте този tool навсякъде, където има нужда!

Не се притеснявайте да използвате Google AdSense, ако имате страници със специално съдържание, които не нарушават изискванията на Google. По принцип добре посещавани страници изкарват и по-добри печалби! Тъи като вашата печалба е силно зависима от съдържанието на сайта, дори и малки страници с много специфична тематика могат да достигнат добри печалби. Добре заплатени теми са например: сайтове с теми кредит, финансиране, лизинг, банки, застраховки, теми свързани със здравето, пластични операции и разкрасяване, но също така и сигурност (security), интернет телефониране (VoIP), защита на данни и т.н. Общо може да се каже, че сравнително нови теми достигат добри кликове на добре подбрани реклами.

Ако Google не може да намери подходяща реклама за резервирано рекламно пространство на Вашиа сайт, то тогава се показват безплатни реклами на благотворителни организации или подобни.

Сигурно се питате в какъв формат рекламите носят най- голяма печалба? Отговора на този въпрос го дава самия Google: формат 336x280 (Large Rectangle), 300x250 (Inline Rectangle) и 160x600 (Wide Skyscraper) са според Google най-ефективните формати.

Рекламно-психологически може да се казе, че по принцип хоризонталният формат е по-ефикасен от вертикалния. Причината е следната: наблюдателя на рекламата може да обхване повече информация на ред, а не да се налага постоянно да скролва отгоре надолу, за да може да прочете. Това е много по-приятно за очите и лесно за потребителя, отколкото другия вариянт.

Един последен съвет: прочетете много внимателно условията за участие в програмата, така наречените „Terms of Service“, за да не нарушите правните условия. Ще е много трагично да Ви отхвърлят завинаги от AdSense. Бъдете сигурни, че очите на конкуренцията са винаги насочени към вашиа сайт и при едно нарушение, ще Ви "изпортят" на Google. Затова погледнете и „7 съвета за НЕ ПРАВИ“.

За все повече уебмастери Google AdSense-програмата става едно от най-важните средства за печелене на пари по много елементарен и едновременно с това доходоносна възможност за печалба със собствения сайт.

След регистрацията Ви при Google AdSense трябва само да дадете формата, в който искате да Ви се показват рекламите и да изберете подходящия цвят. След това ще получите един определен код, с цел вграждане в HTML-кода на вашиа сайт. Всичко останало напълно автоматично прави Google за Вас. Google анализира съдържанието на сайта и показва автоматично тематично подходящи реклами.

Точно заради голямото значение на Google AdSense за повечето уебмастери е важно да не застрашите собственото си участие с непоправими грешки. Едно нарушение на правилата в най-лошия случай може да доведе до дълготрайно изключване от програмата. И в повечето случаи това означава, че насабраните до момента авоари няма да Ви бъдат изплатени.

Върху какво трябва да обърнете голямо внимание, за да не застрашите участието си в Google AdSense?

Следват най-лошите НЕ ПРАВИ, които принудително водят до изключване.

„Един единствен клик на ден няма никой да забележе....“- напротив, всичко се забелязва! При някои ключови думи (keywords) се плаща на клик по 5$ и тогава изкушението за повечето хора е много голямо, със собствени кликове да се подобри печалбата. Избягвайте това целенасочено, защото Google използва най-различни методи, за да може точно да определи откъде идва всеки един клик. Към тези методи принадлежат информации, които Google събира от използвания от Вас browser, като например вида и версията му, използваната операционна система, вида и броя на plugin, които сте инсталирали, нагласения контраст и разделителната способност и т.н.... Всички тези информации и още много други дават като цяло един прецизен отпечатък, благодарение на който изненадващо точно може да се определи откъде идва един клик.

IP-адреса играе второстепенна роля. А пък от друга страна от IP-адреса може да се останови от кое място идва кликът. Ако вашата страница е интернационално добре посещавана, но 15 % от всички кликове идват от област Монтана, то тогава се събуждат подозрения за измамни действия. Затова не карайте приятели или роднини да кликат на реклами! Между другото Google не трябва да доказва, че имате лъжливи кликове, достатъчно е да имат съмнение, за да Ви изключат дълготрайно от участие в AdSense. Не правете каквито и да било опити за измама!

Чели ли сте на някои сайтове изказвания от рода на: „ Моля обърнете внимание на нашите спонсори“, или „ За да можем да Ви предоставим нашите услуги и за в бъдеще безплатно, сме зависими от рекламни средства. Моля затова натиснете на някоя от следните реклами“? Такива подкани нарушават правилата за употреба на AdSense и се наричат стимул (incentives). Тези могат да струват акаунта на уебмастера. Не слагайте в никакъв случай заглавия като например „Sitemap“, „Важни линкове към тема“, „Важни линкове“ или подобни над или до показаните AdSense-реклами. При това не играе никаква роля дали тези указания са в текстова или графична форма, защото Google не претърсва страниците автоматично с роботи, а ръчно. Много често това може да се случи по сигнал на Ваши услужливи конкуренти.

Не се опитвайте чрез нагласа на цялостния дизайн да генерирате погрешни кликове върху AdSense.

Не правете линкове и обяснения във вашия сайт по същия начин както при Google рекламите. Това също може да бъде счетено за (incentives) от Google.

В краен случай, ако не сте сигурни за нещо, може да попитате Google AdSense съпорт.

Един посетител, който натиска на AdSense-линк, напуска принудително вашиа сайт и отива на сайта на рекламодателя. Така посетителят е за вашиа сайт изгубен на първо време. Това е изнервящо, но не може да бъде променено, защото предоствения Ви AdSense-код не отваря нов броузър прозорец, а отваря съдържанието на новата страница на мястото на предишната. Някои изобретателни уебмастери в миналото, дошли на идеята да променят AdSense-кода, така че натиснатия линк да не се отваря в същия, а в нов прозорец. Ето затова един важен и добронамерен съвет: Това е строго забранено и нарушава правилата за участие в програмата. Не го правете!

Един лош смъртен грях би бил AdSense-кода така да бъде променен, че при показаните реклами да не се показва вградения надпис Goooooogle-реклами, както например чрез нагласа на цвета на фона на уебстраницата.

Извеждането на кода във външен файл също е забранено. Затова вкарвайте AdSense-кода винаги точно така и винаги директно в HTML-кода на засегната страница, точно така както Ви е даден от Google.

Ако сте прочели правилата за участие в Google AdSense, то със сигурност следното изречение Ви е направило впечатление:

„Google-реклами не трябва да се слагат на страници без съдържание(content).“ „Това Google никога няма да го забележи“, може да си помислите. Отново мислите грешно, защото и това ще бъде проверено. Би било прекалено лесно да водите потенциални Google AdSense кликери на една почти празна страница , която не предлага на практика никаква друга възмозност , освен да се „спънете“ на Google AdSense-линк, който почти насилствено трябва да бъде натиснат, за да можете по нормален начин да напуснете страницата.

Помислете си още веднъж какво казахме за така наречените Google Incentives. Един показан Google-линк с надпис “Натиснете тук, за да напуснете страницата“ също би причислен към тях.

Като оставим това настрана, една празна или безцмислена страница, няма съдържание, което Google би могъл да използва за подбирането на реклами. И ако въпреки всичко Ви се показват някакви реклами, те ще са за посетителите на страницата напълно маловажни, както и останалото съдържание на сайта и като резултат от това няма да се кликва върху тях.

Не рискувайте с такива неумели опити вашия ценен Google AdSense-акаунт. Ако веднъж го загубите ще се ядосвате за загубените възмозности и също така ще съжалявате за постъпката си.

Хора, които се опитват да наподобяват или имитират Google са като червена кърпа развявана пред очите на бик за Google AdSense. Така се намират вече и други доставчици, които отчасти също предлагат показване на реклами, свързани със съдържанието на сайта, като например Yahoo, Ebay или Amazon.

Но Google не обича имитатори! Затова е забранено да се показват заедно Google AdSense-реклами и реклами на конкуренцията на една и съща страница. Правилата за употреба на Google изрично го забраняват.

Със сигурност може да срещнете някои уебмастери, които не спазват тази клауза. Но: Искате ли за показвания например на Ebay да рискувате да загубите ценния си Google AdSense акаунт? Със сигурност не! И рано или късно Google открива принудително такива нарушения!

Партньорски показвания като например банери или текстови линкове за сметка на това не се „хапят“ с Google AdSense и няма от какво да се страхувате. Когато използвате полето за търсене, предоставено от Google можете безпроблемно да го показвате във връзка с Google-реклами. Полета за търсене на други фирми нямат никаква работа на страници, използващи AdSense.

В такъв случай поправете незабавно грешката си!

Формулата за висок доход от Google AdSense е следната:

„Добро позициониране в търсачките = Много потребители на уебстраницата= Висок Google AdSense-доход.“

Оптимирайте вашия сайт по „правилата за уебмастери“, които се издават от Google. Но избягвайте на всяка цена следните грешки:

   * Участие в линк-ферми
   * Постоянно повторение на клуючови думи (keywords)
   * Вграждането на doorway- сайтове, които за човешки посетители остават невидими


Тези неща, преди всичко в комбинация, могат в най-лошия случай да доведат до изключването на страницата Ви от Google-индекса и това води до значително намаление на посетителите. И да не забравяме: Естествено и до изключване от Google AdSense-програмата. Откажете се от всички възможни и невъзможни трикове, как можете да се изкачите в позиционирането си в търсачките, ако става въпрос за подозрителни действия, които трябва да доведат до този резултат.

Не рискувайте заради някакво си уж по-добро място вашия ценен капитал – вашата уебстраница. Без посетители тя няма никаква стойност – без значение за кого! Google е много капризен, що се отнася до неговите AdSense-участници и техните сайтове. Така страници с нелегални или забранени за малолетни съдържания се отхвърлят безмилостно.

Моля вземете под внимание, че Google е американска фирма и в Америка има неща, които се възприемат като забранени или нелегални, а в България са безпроблемно възможни и дори изглеждат безобидни.

Информирайте се точно дали съдържанията на вашите страници се приемат от Google или не. Информация затова може отново да получите от Google AdSense-съпортта. Не се колебайте да се обърнете за помощ, в случай че има неяснота, за да сте сигурни от самото начало.

Какво е всъщност нелегално за Google? Към тях се пречисляват всички страници, които се занимават с теми като hacking или cracking. Всички забранени за непълнолетни страници и също така страници, продаващи или рекламиращи алкохолни напитки. Вземете под внимание, че Google изключва не само високопроцентни алкохолни напитки, а също така и бира, която се причислява към забранените за малолетни напитки. Други нелегални теми са например, страници които се занимават с търговия на наркотици или оръжия, проституция и т.н.

Критериите за изключване са добре обяснени в правилата за участие.


Ключови думи (keywords)Редактиране

Най-добрият метод за намиране на добре платени ключови думи (keywords) е сами да се регистрирате при Google Adwords, MIVA или Yahoo! Search Marketing и да сравните цените. Комбинации от ключови думи (keywords) можете например да намерите при Google AdWords Keyword Tool.

Моля внимавайте при оптимирането на вашия сайт към всеки (keyword), който сложите да има и подходящото съдържание (content ) от страницата. Можете да оптимирате страница си като размените определени думи от съдържанието на текстовете, с други по-използавани и по този начин да увеличите печалбата си.


AdSense оптимиранеРедактиране

Трябва да използвате за метатаговете на сайта, заглавия които точно определят съдържанието.

Дайте като ключови думи (keywords), думи които най-точно описват съдържанието и.

Най-напред слагайте винаги най-важните и скъпи keywords, но те естествено трябва да са подходящи към съдържанието на сайта! За да имате по-добро наблюдение на печалбата, можете да групирате отделните рекламни полета в канали.

Формата на рекламата и цвета трябва да бъдат правилно избрани! Рекламите могат да бъдат перфектно нагласени към контента, така че почти да не се различават!

Също така е много ефикасно да сложите рекламния блок от лявата страна, тъй като повечето посетители очакват там да намерят навигацията.

Между редовете също не трябва да липсва рекламен блок. Имате право да сложите 3 нормални AdSense реклами и един блок или ред от лявата страна. Повече от това не е позволено!

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.