FANDOM


Линус Торвалдс
финландски програмист
Linus Torvalds
Роден: 28 декември 1969
Хелзинки, Финландия


Линус Бенедикт Торвалдс (на фински Linus Benedict Torvalds) е създателят на ядрото на операционната система Линукс (Linux).


Биография Редактиране

Роден е в Хелзинки, Финландия на 28 декември 1969 г. и е син на журналистите Нилс и Анна Торвалдс, също и внук на поета Оле Торвалдс. Баща му и майка му са били активисти в университета в Хелзинки през 60-те. Женен е за Тове Торвалдс, шесткратен национален шампион по карате. Среща я през зимата на 1993, когато той работи като асистент в компютърна лаборатория и води упражнения. Те имат три дъщери.


Торвалдс посещава същия университет, като родителите си, от 1988 до 1996. Завършва специалността компютърни науки.


Интересът му към компютрите започва с 8-битовите машини Commodorе VIC-20 (Комодор). След това се сдобива с „преносимия“ компютър Sinclair QL (процесор Motorola 68008 и скорост 7,5 MHz), на който пренаписва операционната система почти изцяло. Той създава и един асемблер, текстов редактор, както и няколко игри. През 1990 получава IBM компютър (базиран на Intel 80386) и с него започва работата си по една често употребявана система тогава - Minix.


Още като студент той написва ядрото Линукс, занимавайки се с Minix, разпространява го сред приятели студенти и програмисти чрез университетския FTP-сървър и всеки започва да добавя по нещо и да го подобрява. Началната му цел е била написването на терминален емулатор за Minix, но резултатът от експериментите му е една оформяща се нова операционна система. Към началната версия на ядрото той прибавя и приложенията BASH (шел) и GCC (компилатор).


Неговият талисман — плюшен пингвин на име Тъкс, става символ на Линукс и години по-късно, когато операционната система Линукс е вече много добре развита и конкурентноспособна, финансовото състояние на Торвалдс се променя коренно и той става изведнъж милионер, като през 1999 две от водещите Линукс-компании за големи предприятия (не само за крайния потребител) Red Hat и VA Linux му дават в знак на благодарност 20 милиона долара [1].


Линус Торвалдс се мести в Сан Хосе, Калифорния, където живее със семейството си няколко години до юни 2004 г. Оттогава Торвалдс живее в Портланд, Орегон, за да бъде по близо до работата си. Работил е за корпорацията Transmeta от февруари 1997 до юни 2003, но в момента работи за организацията за свободен софтуерOSDN (Open Source Development Network), за да подобрява ядрото на Линукс непрекъснато.


Външни препратки Редактиране