FANDOM


Yahoo Inc.
Yahoo Logo.svg
Основана: 2 март 1995
Седалище: Сънивейл, САЩ
Директор: {{{собственост}}}
Служители: 11,000 (2006)
Продукти: Уеб
Девиз: {{{девиз}}}
Уеб сайт: www.yahoo.com

„Yahoo! Inc.“ е Интернет компания със седалище в Сънивейл, САЩ. Собственик на интернет портал, предлагащ различни услуги, включително търсачка и електронна поща. Основите ѝ са положени през януари 1994 от Джери Янг и Дейвид Фило, студенти в Станфорд, и е узаконена на 2 март 1995.

Според компании, анализиращи уеб трафика (включително Alexa Internet и Netcraft), Yahoo! е най-посещаваният уеб сайт в Интернет, със повече от 412 милиона уникални посещения.Шаблон:Факт Глобалната мрежа от сайтове на Yahoo! получава по 3.4 милиарда преглеждания на ден към октомври 2005, правейки го един от най-посещаваните сайтове в САЩ.Шаблон:Факт

История и развитие Редактиране

YahooBeta20070426

Снимка на началната страница на Yahoo! взета на 26 април 2007

Ранна история (1994-1996)Редактиране

През януари 1994 двамата магистри, Джери Янг и Дейвид Фило, създават сайта "Пътеводител на Джери съм световната уеб мрежа". Сайтът представлява директория с уеб страници, организирани йерархично — а не като индекс.

През април 1994 този сайт е преименуван на "Yahoo!". Фило и Янг твърдят, че избрали името, защото харесвали значението на думата („груб“).

Към края на 1994 сайтът вече има около един милион посещения. Янг и Фило осъзнават сериозния бизнес потенциал на сайта и на 2 март 1995 регистрират корпорацията.

„Yahoo“ обаче се оказала търговска марка на подправки за барбекю, ножове и организация за човешкото движение. Затова, с цел да запазят марката, Янг и Фило сложили удивителен знак след името (въпреки че знакът често бива пропускан).

Растеж (1997-1999) Редактиране

Както много търсачки и уеб директории, „Yahoo!“ се превръща в уеб портал. В края на 90-те години „Yahoo!“, MSN, „Lycos“, „Excite“ и други уеб портали се разрастват бързо. Доставчиците бързат да купуват компании и да разширяват набора им от услуги, с надеждата потребителят да се задържи максимално дълго време в портала.

На 8 март 1997 „Yahoo!“ придобиват онлайн компанията за комуникации „Four11“. Уебпощата на „Four11“, „Rocketmail“, става „Yahoo! Mail“. Компанията също купува „ClassicGames.com“ и го превръща в „Yahoo! Games“. „Yahoo! Messenger“ е пуснат на 21 юли 1999.

Когато купува компании, „Yahoo!“ често променя техните условия за използване. Например, те защитават интелектуалната собственост, за разлика от компаниите, които приватизирали.Шаблон:Неясно Вследствие на това много от придобититеШаблон:Неясно били неизвестни сред потребителите на съществуващите услуги.

Дотком балона (2000-2001) Редактиране

Пост-дотком (2002-) Редактиране

На 20 март 2005 г. „Yahoo!“ купува „Flickr“, сайт за хостинг на изображения.[1]

Продукти и услуги Редактиране

„Yahoo!“ предлага голям набор от интернет услуги, повечето от които са онлайн. Компанията управлява уеб порталът yahoo.com, предоставяйки новини, финансова информация, поща, карти, групи и чат (месинджър).

Търсачка Редактиране

Търсачката на „Yahoo!“ е втората най-голяма търсачка в Мрежата. Тя същото така предлага търсене на изображения, видео, новини и продукти за пазаруване.

Комуникация Редактиране

„Yahoo!“ предлага няколко услуги за комуникация, сред които поща и чат (месинджър). През май 2007 Yahoo! заявяват, че слагат неограничено място за съхранение на е-мейлите на всеки потребитал, използващ услугата им.

През 2008 г. "Yahoo!" отказва оферта на "Microsoft" която предлага да откупи гиганта за 44 милиарда щатски долара [2]

Източници Редактиране

  1. Caterina Fake, „Yahoo actually does acquire Flickr“, „Flickr blog“, 2005
  2. Новина от АФП, 10 февруари 2008